www.papaihus.hu - English www.papaihus.hu/zh - 中文

Receptek

Töltött szűzpecsenye

Hozzávalók:

  • 1 szűzpecsenye
  • 1 szál Pápai Füstölt Kolbász
  • sertészsír
  • köménymag
  • fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • bors

 A hosszában felszúrt szűzpecsenyét megtöltjük a füstölt kolbásszal, melyről előzőleg eltávolítjuk a héját. A szűzpecsenyét sózzuk, borsozzuk, fokhagymával bedörzsöljük, majd egy tepsibe helyezzük. 2 dl vizet és 2 kanál sertészsírt öntünk alá, a hús mellé helyezzük a megtisztított fej vöröshagymát, majd alufóliával lefedjük és 220 Celsius fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Ezután alufólia nélkül 30 perc alatt készre sütjük, a pecsenyelével folyamatosan meglocsoljuk.

Főtt burgonyával és párolt káposztával tálaljuk.

Szűzpecsenye gyömbéres mártással

Hozzávalók:

  • 1 kg előhűtött Pápai szűzpecsenye
  • 80 dkg aszalt szilva
  • fokhagyma
  • 5 dkg margarin
  • 2-3 ek olaj
  • 2 dl vörösbor
  • 1 ek. cukor
  • ¼ kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • ¼ kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő

A szűzpecsenyét megtisztítjuk, levágjuk róla az inakat és hártyákat, majd szárazra töröljük. A margarint és az olajat serpenyőben felhevítjük, majd a szűzpecsenye szeleteket mindkét oldalukon 3-4 percig sütjük. A hússzeleteket ezután tepsibe helyezzük, sózzuk, borsozzuk őket, majd 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 15-20 percig, alufóliával letakarva sütjük.

A serpenyőben maradt pecsenyeléhez öntjük a bort, a cukrot, szegfűszeget, gyömbért, zúzott fokhagymát, és szilvát, sóval és borssal ízesítjük, majd 5-10 percig forraljuk.

A keményítőt fél dl vízzel elkeverjük, majd a gázon lévő szószhoz adjuk, sűrűsödésig forraljuk.

Főtt burgonyával tálaljuk.

Köményes sertéssült birsalmás lilakáposztával

Hozzávalók:

  • 80 dkg előhűtött Pápai sertéscomb
  • őrölt bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. őrölt fűszerkömény
  • 1 dl olaj

 A körethez:

  • 80 dkg lilakáposzta
  • fél dl olaj
  • 2 ek. cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db birsalma
  • 2 dl vörösbor
  • cukor
  • ecet az ízesítéshez

 A sertéscombot sóval, borssal, zúzott fokhagymával, fűszerköménnyel ízesítjük, majd meglocsoljuk az olajjal, és lefóliázva 1 éjszakára hűtőbe tesszük pácolódni. Másnap tepsibe fektetjük, meglocsoljuk a levével, 3dl vizet öntünk alá, majd először fólia alatt puhára pároljuk, végül fólia nélkül pirosra sütjük.

A körethez a lilakáposztát vékonyra szeleteljük, lesózzuk, majd a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a szeletelt hagymát, a levétől kinyomkodott káposztát, és összeforgatjuk. Ezután beletesszük a cikkekre darabolt birsalmát, meglocsoljuk a vörösborral, és közepes tűzön kicsit roppanósra pároljuk. Amikor majdnem elkészült, sóval, cukorral, ecettel pikánsra ízesítjük.

Szilveszteri sült malac II.

Hozzávalók:

  • egy előhűtött bontott Pápai malac
  • zsír
  • Pápai füstölt szalonna
  • világos sör
  • fokhagyma
  • bors
  • citrom
  • majoránna

 A malacot kívül-belül megmossuk, megtisztítjuk és szárazra töröljük. Belsejét sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, majorannával meghintjük. A malac füleit és a farkát alufóliával csomagoljuk be, hogy meg ne égjenek. A hasüregébe tegyünk egy alufóliába tekert pezsgősüveget annak érdekében, hogy sülés közben megtartsa a malac hátát, a szájába pedig egy burgonyát, melyet sütés után citromra cserélünk ki.

A malac bőrét zsírral és sóval bekenjük, majd előmelegített sütőben 180 Celsius fokon megsütjük. A sütési idő kilónként 40-50 perc. Fontos, hogy a megfűszerezett malacot egy sütőrácsra helyezzük, alá pedig egy tepsit, ami felfogja a kisülő zsiradékot. 10-15 percenként megkenegetjük a malac bőrét a sörbe mártott füstölt szalonnával. Ha a malac bőrén sütés közben hólyagok képződnének, azokat egy villával szúrjuk ki, majd a szalonnával simítsuk el. A sütési idő utolsó 20 percében távolítsuk el a malac fülét és farkát takaró alufóliát.

Tálalás előtt ne feledkezzünk meg a malac hasában lévő üveg, valamint a szájában lévő burgonya eltávolításáról.

Párolt káposztával és burgonyával ajánljuk.

Francia túrós-sonkás rétes - Szilveszteri recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg leveles tésztaszínkrémsajt
  • 1+1 tojássárgája
  • só, fehér bors
  • 4 dkg mandulapálca
  • 20 dkg szeletelt Pápai sült sonka
  • 25 dkg edámi sajt
  • 2 dkg mazsola
  • 15 dkg tehéntúró
  • 10 dkg tej

Egy tálban összekeverjük a túrót, a krémsajtot, egy tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a túrós krémmel, majd rászórjuk a mazsolát, a felcsíkozott sonkát és a mandulát. A felszeletelt edámit eloszlatjuk a tölteléken, majd az egészet feltekerjük, és megkenjük a tojássárgájával. Végül kb. háromnegyed óra alatt készre sütjük.

 

Kocsonya recept

  • 2 kg-os Pápai kocsonya csomag
  • 50 dkg sertéscomb
  • 15-20 szem szemes bors
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint pirospaprika
  • ízlés szerint őrölt erős paprika

A bőrös húst alaposan megtisztítjuk, késsel megkaparjuk, megmossuk (ha lehetőségünk van rá, lángon megperzseljük), majd feldaraboljuk. A színhúst megmossuk, 2-3 darabba vágjuk, és a bőrös hússal együtt feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Rövid ideig főzzük.

Ezután hozzáadjuk a megmosott vöröshagymát héjastul és az egész borsot teatojásba téve. A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Kissé megsózzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt 2-3 órán át főzzük. Ha a hús megpuhult, kivesszük a teatojást, a hagymát, a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát, és a lé tetejéről a zsírt leszedjük. A színhúst feldaraboljuk, a bőrös húst kicsontozzuk, és 6-8 tányérba elosztjuk. A levet rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd a tányérokba szűrjük a húsra. Kb. 1-1,5 óra elteltével a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával, vagy őrölt erős paprikával. A teljes dermedéshez 2,5-3 óra szükséges. A kocsonyát tálalhatjuk úgy is, hogy a kicsontozott bőrös húst és a feldarabolt színhúst egy lapos jénai tál aljára egyenletesen elosztva szétterítjük. Erre öntjük a leszűrt levet, és hagyjuk kihűlni, megdermedni. A dermedés után a kocsonya szépen szeletelhető lesz.

Töltött káposzta

 

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb Pápai füstölt hátsó csülök
  • 2 csík oldalas /kb. 2 kg/
  • 2,5 kg savanyú káposzta
  • 10-15 savanyúkáposzta-levél
  • 3-4 nagyobb fej vöröshagyma
  • 8 dkg zsír
  • 15 db babérlevél
  • 1 púpozott teáskanál egész bors
  • 1 evőkanál pirospaprika

A töltelékhez:

  • 2 kg darált hús /lehet vegyesen sertés és marha/
  • 2 dl rizs
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb fej fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt bors

A füstölt csülköt megmosom, a csont mellett kettévágom. A vörös- és fokhagymát megtisztítom. A savanyú káposztát ízlés szerint kimosom.

A tölteléknek való hagymát és fokhagymát apróra vágom, majd elkészítem a tölteléket, vagys összedolgozom a hozzávalókat.

A vöröshagymát karikákra vágva megfonnyasztom a zsíron, ráterítem a savanyú káposzta harmadát, a szemes bors és a babérlevél felét. A lábos közepére teszem a kettévágott füstölt csülköt, körberakom töltelékkel és az oldalasdarabokkal, ráterítem a maradék káposztát, ráteszem a babérlevelet, a borsot, megszórom pirospaprikával, felengedem annyi vízzel, hogy ellepje.

Fedő alatt főzöm kb. 1,5 órát /míg a töltelék és a húsok megpuhulnak/. Tejföllel és friss fehérkenyérrel tálalom.

Sonkatekercs

 

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 1 evőkanál vaj + a tálhoz
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 8 szelet PÁPAI EXTRA SONKA
  • 1 evőkanál mustár
  • 8 vékony szelet trappista sajt
  • 2 mokkáskanál pirospaprika

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A savanyú káposztát (ha túl savanyú, vízzel átöblítjük) kinyomkodjuk, és kb. 3-4 cm-es darabokra aprítjuk.

Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a savanyú káposztát, megszórjuk sóval, borssal, őrölt köménnyel, és kb. 4-5 percig kevergetve pároljuk. A sonkaszeleteket kiterítjük, vékonyan bekenjük mustárral, elosztjuk rajta a savanyú káposztát, és összegöngyöljük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Tűzálló tálat kivajazunk, egymás mellé fektetjük bele a sonkatekercseket. Mindegyikre egy szelet sajtot teszünk. A sonkatekercseket a sütőben kb. 5-8 perc alatt aranysárgára sütjük. Kivesszük a sütőből, megszórjuk pirospaprikával, és azonnal tálaljuk. Burgonyapüré illik hozzá.

Szilveszteri pecsenye malac

Hozzávalók:

  • 0,5 l sör
  • zsír
  • félbehasított malac
  • 25 dkg bacon vagy 20 dkg füstölt szalonna
  • 3 csomag sertéssült fűszersó
  • 1 fej fokhagyma

A félbevágott malacot a sütés előtt 1-2 nappal befűszerezzük, bevagdossuk és a vágásokba szalonnadarabokat csíkozunk és fokhagyma gerezdeket szurkálunk.
Kemencébe sütjük, és sütés közben sörrel locsolgatjuk.

Göngyölt hús aszalt szilvával, camembert sajttal, diómártással

Hozzávalók:

  • 1kg Pápai sertéskaraj csont nélkül
  • kb. 20 szem aszalt szilva,
  • bor az áztatáshoz,
  • 2 Tihanyi camembert,
  • egy marék dió,
  • só,
  • bors,
  • olaj

Mártás:

  • 15 dkg durvára őrölt dió,
  • 2 dl tejszín,
  • 1dl húslé,
  • liszt,

A húst felvágjuk úgy, hogy egy nagyobb lapot kapjuk. Enyhén kiklopfoljuk. Ízesítjük sóval, borssal. Rárakjuk a borban megáztatott szilvát és a felvágott sajtot, megszórjuk dióval. Feltekerjük, összetűzzük. Meglocsoljuk az olajjal és bort öntünk alá, sütőben lefedve alufóliával 1-1,5 órát pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát megpirítjuk a húst, közben locsolgatjuk. A diót serpenyőben zsiradék nélkül enyhén megpirítunk, majd felöntjük a húslével. Tejszínből és 2 teáskanál lisztből készített habarással sűrítjük.

Sertésborda zöldbabbal

Hozzávalók:

  • 4 szelet Pápai sertéskaraj,
  • 1/2 kg zöldbab,
  •  0,5 dl olaj,
  • 1 fej hagyma,
  • 4 dkg füstölt szalonna,
  • 2 paprika,
  • 2 paradicsom,
  • 1 1/2 tejföl.

A sertéskarajt kissé kiverjük, lisztbe mártva, forró olajban mindkét oldalát világosra sütjük. A szeleteket kivesszük, és a megmaradt olajban kissé megpirítjuk a metéltre vágott hagymát a szalonnával, behintjük pirospaprikával és hozzákeverjük a negyedekre tördelt gyenge zöldbabot, szeletekre vágott, zöldpaprikát, megsózzuk, tetejére helyezzük a hússzeleteket, vizet öntünk alája és csendesen pároljuk. Amikor a zöldbab puhulni kezd, hozzátesszük a paradicsomot is szeletekre vágva. Ha a hús és a zöldbab egészen puha, akkor egy kávéskanál liszttel lehintjük és a tejföllel felöntjük. Szükség szerint még vizet öntünk alája és egyet forraljuk.

Aszalt szilvával töltött karaj

Hozzávalók:

  • 1 kg Pápai sertéskaraj
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 2 alma
  • 2 dl húsleves
  • 2 evőkanál vaj
  • őrölt bors
  • 2 evőkanál liszt

A húst 8 szeletre vágjuk, alaposan kiverjük, majd sózzuk, borsozzuk, és lisztben megforgatjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és a húsukat kockákra vágjuk. Az aszalt szilvát beáztatjuk, majd kimagozzuk. Négy szelet húsra elosztjuk a gyümölcsöket, és mindegyiket lefedjük egy-egy üresen maradt szelettel. Sütőfonallal összekötözzük, és a forró vajon, mindkét oldalán átsütjük. Azután lábosba tesszük, ráöntjük a húslevest, és lefedve, kis lángon 1 órát pároljuk. 

Mézes sertéskaraj

Hozzávalók:

  • 6 szelet Pápai sertéskaraj,
  • 6 kanál méz,
  • 1 csésze pikáns ketchup,
  • 1 nagyobb citrom szeletelve

Elkészítés: A húst megmossuk, tiszta kendővel megszárítjuk, s egymás mellé tepsibe tesszük, majd ráöntjük a mézzel kevert ketchupot. A húsokat 1-1 szelet citrommal díszítjük. Egy órát sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.

Ötletek és praktikák a húsvéti sonka főzéséhez

Húsvét alkalmából az ünnepi asztal kedvelt étele lehet a hagyományos eljárásokkal készülő, főtt Pápai Hagyományos Parasztsonka, otthonába varázsolva a régmúlt idők tradicionális ízeit.

Szeretnénk, hogy a húsvéti asztalra kerülő Pápai Hagyományos Parasztsonka valóban elbűvölje fogyasztóit, az ünnepi asztalt körülvevő családok tagjait, ezért ehhez ajánlunk néhány főzési praktikát.

Első lépésként a sonkát egy éjszakára célszerű hideg vízbe áztatni, hogy a tartósításhoz használt sót kiáztassuk. 
A kiáztatott sonkára annyi tiszta, hideg vizet öntsünk, ami éppen ellepi. Fontos, hogy a sonkát csak lassú tűzön, körülbelül annyi órán át főzzük, ahány kilogrammos, vagy amíg a bőre szakítható nem lesz. A főzővízbe ízlés szerint tehetünk vöröshagymát, fokhagymát, borsot és babérlevelet is. 
Nagyon fontos, hogy a megfőtt sonkát a főzővízben hagyjuk kihűlni, ezáltal könnyebben szeletelhetővé válik, és nem szárad ki. A főtt sonkát ezután hideg helyen tároljuk. A tojásokat a sonka főzőlevében is megfőzhetjük, így azok különleges ízt kapnak. A főzőlevet felhasználhatjuk levesek és főzelékek készítéséhez is. A sonkát tálalhatjuk friss reszelt tormával, mustárral, de kínálhatunk hozzá lilahagymát, újhagymát, hónapos retket, burgonyasalátát, valamint kenyér helyett illatos kalácsot, de elmaradhatatlan kísérője a friss, házilag készült torma vagy a mustár.

Reméljük, hogy termékeinkkel még teljesebbé tehetjük a húsvéti ünnepeket az Ön és kedves családja számára!

Kellemes húsvéti ünnepeket kíván a Pápai Hús Kft.!

Sült tarja tejfölös mustáros köpenyben

  • 50 dkg előhűtött Pápai tarja
  • 2 kis pohár tejföl
  • mustár
  • bors
  • olaj

A friss, előhűtött Pápai tarját kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk őket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a hússzeleteket, majd állni hagyjuk. Ez idő alatt elkészítjük a tejfölös mustáros szószt. 1 kis dobozos tejfölhöz 2 kanál mustárt adunk, jól összekeverjük, majd úgy beleforgatjuk a hússzeleteket, hogy mindkét oldalát bőven befedje a szósz.
Az így előkészített hússzeleteket kiolajozott tepsibe helyezzük, majd közepes sütőben, alufólia nélkül kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Köretként sült hasábburgonyát, esetleg rizst ajánlunk.

Sült sertés szelet pikáns körettel

  • 50 dkg előhűtött Pápai karaj
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 nagyobb szem burgonya
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 2 alma
  • fokhagyma
  • bors
  • fahéj
  • olaj

A friss, előhűtött Pápai karajt felszeleteljük, kiklopfoljuk őket, majd ízlés szerint sóval, borssal és egy kis fokhagymával ízesítjük őket.A hússzeleteket serpenyőben, kevés olajon szép pirosra sütjük, majd egy tányérra tesszük.
A visszamaradt fűszeres zsiradékon készítjük el a köretet. Először a vékony, karikára vágott sárgarépát pároljuk elő, majd 5-10 perccel később hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a lilahagymát. Amikor már majdnem teljesen megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a felnegyedelt, hámozatlan almát is. A köretet ízlés szerint fahéjjal, egy kis sóval és borssal ízesítjük, majd amikor az alma is megpuhult, tálalhatjuk az elkészült ételt.

Sajtos-tejszínes rakott hús

  • 70 dkg előhűtött Pápai karaj
  • 50 dkg trappista sajt
  • 2 dl főző tejszín
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • margarinnal

A friss, előhűtött Pápai karajt felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, ízlés szerint sózzuk. Egy jénai tálat margarinnal vastagon kikenünk.A hússzeleteket beleforgatjuk először lisztbe, tojásba, majd csak az egyik oldalát zsemlemorzsába. Az így bepanírozott hússzeleteket zsemlemorzsás oldalukkal lefelé elhelyezzük a tálban, a tetejére sajtot reszelünk. Ezt megint egy sor ugyanígy elkészített, reszelt sajttal megszórt húsréteg követ, míg fér az edénybe. Az utolsó réteget is megszórjuk reszelt sajttal, majd 2 dl főzőtejszínt öntünk rá.
Előmelegített sütőben, lassú tűzön, kb. 2 óra alatt készre sütjük, míg a teteje meg nem pirul.
Köretként sült burgonyát, esetleg rizst ajánlunk.

Tepsiben sült füstölt-főtt tarja savanyított káposztaágyon

  • 50 dkg Pápai Füstölt-főtt tarja
  • 1 szál Pápai Nyers füstölt kolbász
  • 1-1,5 kg savanyú káposzta
  • tejföl

Ha a káposzta nagyon savanyú, párszor átöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük, majd a felét egy tepsibe tesszük. A káposzta rétegre helyezzük a Pápai Füstölt-főtt tarja szeleteket, majd betakarjuk a káposztával. Ezt a rétegezést igény szerint megismételhetjük. Az utolsó rétegre Pápai nyers füstölt kolbászt karikázunk, majd tejföllel bőven megkenjük.Előmelegített sütőben, lassú tűzön 1 – 1,5 óra alatt készre sütjük.

Rakott sertés szelet

  • 6 szelet friss, előhűtött Pápai karaj
  • 1 csomag Pápai Szeletelt füstölt bacon szalonna
  • 1 doboz konzerv gomba
  • 2 dl főző tejszín
  • 2 paradicsom
  • füstölt sajt
  • petrezselyem
  • bors
  • liszt
  • olaj

A friss, előhűtött Pápai karaj szeleteket enyhén kiklopfoljuk, forró serpenyőben mindkét oldalát hirtelen megsütjük, majd egy tepsibe helyezzük őket, egymástól távol.A gombát olajon megpirítjuk, felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a petrezselymet, majd annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy ne túl folyékony masszát kapjunk. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. 
Az elősütött hússzeletekre Pápai Szeletelt füstölt bacon szalonnát teszünk, erre rakjuk az előbb elkészített gombás szószt, majd egy szelet paradicsomot és végül egy szelet füstölt sajtot.
A tepsit előmelegített sütőbe tesszük, és közepes hőfokon kb. ¾ óra alatt készre sütjük.

Sonkatekercs Pápai módra

  • 25 dkg Pápai Extra sonka
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg tejszínes torma

A margarint és a tejszínes tormát simára keverjük, majd a Pápai Extra sonka szeleteket megtöltjük vele, és feltekerjük őket.


Jó étvágyat kíván a Pápai Hús Kft.!